Cilt: 5 Sayı: 2, 30.08.2020

Yıl: 2020

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi (BÜSBID), Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi sorumluluğunda yılda üç kez (Nisan-Ağustos-Aralık) elektronik ortamda yayınlanan akademik, süreli ve hakemli bir dergidir. Dergide sağlık bilimleri kapsamındaki tüm disiplinler (beslenme ve diyetetik, hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, odyoloji, sosyal hizmet, sağlık yönetimi, spor bilimleri) tarafından yürütülen kaliteli orijinal araştırmalar, editörün davet ettiği derleme makaleleri, olgu sunumları ve dergiye mektuplar yayınlanmaktadır. editör. Derginin yayın dili Türkçedir. Dergiye gönderilen makaleler en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Hakemler, Bilim Kurulu üyeleri ve/veya üniversitelerin kendi uzmanlık alanlarındaki öğretim üyeleri arasından seçilir. Dergi; yayınladığı makalelerde konuya ilişkin etik kurallara ve bilimsel standartlara uymaktadır.

Dergi, sağlık bilimleri altındaki tüm disiplinlerce (beslenme ve diyetetik, hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, odyoloji, sosyal hizmet, sağlık yönetimi, spor bilimleri) yürütülen nitelikli orijinal araştırmaları, editör tarafından davet edilmiş derleme makaleleri, vaka sunumlarını ve editöre mektupları yayımlar.

Dergi Yazım Kuralları:

a) Yazı; iki satır aralıklı olarak, Arial ve 10 punto ile yazılmalıdır.

b) Makale metninde sağ üst köşeye sayfa numaraları eklenmelidir.

c) Online makale sistemine yüklenen word dosyaları (doc., docx.) şu şekilde olmalıdır:

- Başlık sayfası (Türkçe ve İngilizce başlık, yazarların isimleri ve çalıştıkları kurumlar ile iletişim kurulacak yazara ait yazışma adresi, eposta adresi, telefon ve varsa faks numaraları başlık sayfasında verilmeli; çalışmayı destekleyen kurum ya da kurumlar varsa kurum belirtilmeli, yoksa " Çalışmamızı destekleyen kurum bulunmamaktadır" şeklinde ifade edilmelidir. Tüm yazarlara ait ORCID numaraları başlık sayfasında bulunmalıdır.) (Başlık sayfası ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir).

- Makale metni (Türkçe Başlık, özet, abstract, tüm metin). Makale metninde isim ve kurum bilgilerine yer verilmemelidir.

- Yayın Hakkı Devir Formu

- Orijinal araştırma makaleleri ve vaka çalışmaları için gerekli etik kurul izinleri alınmış olmalı dır. Etik kurul belgesi ayrıca sisteme yüklenmelidir.

d) Başlık, açıklayıcı, yazının içeriğini yansıtacak şekilde ve öz olmalıdır.

e) Kongrelerde sunulmuş ya da tezden üretilmiş ise başlık sayfasında belirtilmelidir.

f) Makale, her biri ayrı sayfada yazılmak üzere şu bölümleri içermelidir:

- Türkçe Özet ve anahtar kelimeler (3-5 adet)

- İngilizce özet (abstract) ve keywords (Türkçe özet ve anahtar kelimeler ile birebir aynı olmalıdır)

- Giriş

- Gereç ve Yöntem

- Bulgular

- Tartışma

- Sonuç

- Kaynaklar

- Şekiller (başlıklarıyla beraber) (Metin içindeki uygun yerlerde kullanılmalı)

- Tablolar (başlıkları ve açıklamalarıyla beraber) (Metin içindeki uygun yerlerde kullanılmalı)

- Ekler (varsa).

g) Orijinal araştırma makalelerinde Türkçe ve İngilizce özetler yazı başlığı ile birlikte verilmelidir. Özetler; Amaç (Objective), Gereç ve Yöntem (Material and Method), Bulgular (Results) ve Sonuç (Conclusion) bölümlerine ayrılmalı, 300 kelimeyi geçmemelidir. Anahtar kelimeler Index Medicus: Medical Subject Headings ve Türkiye Bilim Terimleri sözlüğü ile uyumlu olmalıdır. Anahtar kelime sayısı en az 3, en fazla 5 adet olmalıdır. Orijinal araştırma makaleler, 3000 kelime (özet ve kaynaklar hariç) sayısını aşmamalı, “Türkçe ve İngilizce Özet (300 sözcükten fazla olmamalı), Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Kaynaklar” bölümlerinden oluşmalıdır. 30 kaynak ile sınırlıdır.

h) Vaka sunumlarının özetleri kısa ve tek paragraflık olmalıdır. Vaka sunumu özetleri ağırlıklı olarak mutlaka vaka hakkındaki bilgileri içermelidir. Yazının diğer bölümleri, (I) Giriş, (II) Gereç ve Yöntem (III) Bulgular, (IV) Tartışma ve (V) Kaynaklar'dır. Başlık sayfası dışında yazının hiçbir bölümünün ayrı sayfalarda başlatılması zorunluluğu yoktur. Vaka Sunumu, “Özet, Giriş, Vaka Sunumu, Tartışma, Kaynaklar” şeklinde düzenlenmelidir. En fazla 1000 sözcük (özet ve kaynaklar hariç) ve 10 kaynak ile sınırlıdır. Sadece bir tablo veya şekil ile desteklenebilir.

ı) Özetlerde kaynak kullanılmamalıdır.

i) Derlemeler 4000 kelime (özet ve kaynaklar hariç) sayısını aşmamalı, “Türkçe ve İngilizce Özet 300 sözcükten fazla olmamalıdır. 40 kaynak ile sınırlıdır.

j) Yazılarda genel kabul görmüş kısaltmalar kullanılmalı, bütün kısaltmaların açılımları ilk geçtikleri yerde parantez içinde belirtilmelidir.

k) Yabancı terimlerin Türkçe karşılığı kullanılmalı. Türkçe karşılığı olmayanlar için parantez içinde belirtilmeli.

l) Ana metin ve tablolar içerisinde gösterilen ondalıklı sayılar ve istatistiki sayısal verilerde virgül kullanılmalıdır. Örnek: % 40,3 - 27,93 ± 6,84 gibi.

m) Tablolar, şekiller ve resimler:

Fotoğraf, şekil, grafik, çizim ve şemaların toplam sayısı en fazla 6 olmalıdır. Fotoğraflar JPG (veya JPEG) formatında ait olduğu yazıyı ve fotoğrafın numarasıyla etiketlenip, sisteme yüklenmelidir. Bir insan fotoğrafı ise şahsın tanınmaması için gözleri bir bantla kapatılmalıdır. Mikroskop kullanılarak çekilmiş resimlerde büyütme oranı ve kullanılan boya belirtilmelidir.

Tüm şekil, resim ve tablolar sayfa sonu yerine metin içinde uygun noktalara yerleştirilmelidir. Her bir tabloya kısa bir başlık verilmelidir. Açıklamalar başlıkta değil, tablo altında yapılmalıdır. Tablo altında standart olmayan tüm kısaltmalar açıklanmalıdır. Tablolar APA formatında hazırlanmalı ve düzenlenebilir formatta gönderilmelidir.

Örnek:



Şekiller ve grafikler profesyonel olarak çizilmeli veya fotoğraflanmalı, fotoğraflar dijital baskı kalitesinde olmalıdır. Şekiller ve grafiklerin JPEG ya da GIF formatında yüksek çözünürlükte (300 dpi) görüntü oluşturacak biçimlerde elektronik dosyaları olmalıdır. Şekil alt yazıları ana metnin sonuna ayrı olarak belirtilmelidir. Eğer hasta(lar)nın fotoğrafı kullanılacaksa, ya hasta(lar) fotoğraftan tanınmamalı ya da hasta(lar) veya yasal olarak hasta(lar)dan sorumlu yakınından yazılı izin alınmalıdır.

n) Kaynaklar: Yazıda; önemli, yeni ve çalışmayı doğrudan ilgilendiren kaynaklara yer verilmelidir. Araştırma yazılarında kaynak adedi en çok 30, vaka sunumlarında ise en çok 10 adet olmalıdır. Derleme yazılarında ise kaynak sayısı 40 ile sınırlıdır. Kaynaklar, Amerikan Psikologlar Derneği’nin (American Psychological Association –APA) yazım kurallarına göre hazırlanmalıdır.

o) Dergiye gönderilen çalışmalar dergi standartları açısından incelenir ve uygun intihal programları ile kontrol edilir. İntihal oranının %20'yi geçmesi durumunda makale yayın için kabul edilmeyecektir. Editörler intihal raporunu yazardan değerlendirmenin herhangi bir aşamasında isteyebilirler.

p) Dergimiz, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Dergimize gönderilen her bir araştırmanın, ilgili kurul ve komisyonlar tarafından araştırma öncesinde onaylandığının kanıtlanması ve ilgili belgelerin gönderim esnasında tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda dergimize gönderilen bilimsel çalışmalar için aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:

Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Yöntem kısmında etik kurul numara ve tarihi mutlaka belirtilmelidir. 

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi (BÜSBİD), Başkent Üniversitesi’nin yayın organı olup, dört ayda bir (Nisan-Ağustos-Aralık) yayımlanır. Dergi; sağlık bilimleri altındaki tüm disiplinlerce (beslenme ve diyetetik, hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, odyoloji, sosyal hizmet, sağlık yönetimi, spor bilimleri) yürütülen nitelikli orijinal araştırmaları, editör tarafından davet edilmiş derleme makaleleri ve vaka sunumlarını yayımlar.

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, bilimsel yayınlara açık erişim sağlar. Makalelerin tam metinlerine ücretsiz ulaşılabilir. Yazarlardan makale yayımı için herhangi bir ücret talep edilmez.

Dergide yayımlanan yazıların etik, bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazar(lar)a ait olup Editör, Editör Yardımcısı ve Yayın Kurulu’nun görüşlerini yansıtmaz.

Dergide yayımlanan yazılar için telif hakkı ödenmez.

Gönderilen yazıların dergide yayınlanabilmesi için daha önce başka bir bilimsel yayın organında yayınlanmamış olması gerekir. Değerlendirilmek üzere eşzamanlı olarak bir başka dergiye gönderilmiş olmamalıdır. Daha önce kongrelerde sunulmuş (sözlü ya da poster) çalışmalar, bu durum belirtilmek koşuluyla kabul edilir. Yazının başlık sayfasının altında sunum tarihi ve yeri ile birlikte belirtilmelidir.

Gönderilen yazılar; Editör, Editör Yardımcısı ve Teknik Editör tarafından incelenerek uygun intihal programları ile kontrol edilir. İlk olarak dergi standartları açısından incelenir. Derginin istediği yayın ilkeleri ve yazım kurallarına uymayan yazılar, daha ileri bir incelemeye gerek görülmeksizin yazarına iade edilir. Gerekli olduğu durumlarda, yazar(lar)dan düzeltme istenebilir. Dergi kurallarına uygunluğuna karar verilen yazılar, Bölüm Editörleri tarafından konu ile ilgili en az iki hakeme gönderilir ve görüşleri alınır. Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmelerin en geç 30 gün içinde tamamlanıp dergiye gönderilmesi gereklidir, düzeltmelerin yapılması yazının kesin yayımlanacağı anlamına gelmez. Sorumlu yazara yazının kabul veya reddedildiğine dair bilgi verilir. Yayın Kurulu tarafından yazının basılacağı cilt ve sayı kararlaştırılır.

Dergide yayınlanması uygun bulunan tüm yazıların araştırma ve yayın etiğine uygun hazırlandığı, başka yerde yayımlanmadığı veya yayımlanmak üzere gönderilmediği, çalışmaya katılan tüm yazarlar tarafından yazının son halinin onaylandığı, yayımlanacak yazı ile ilgili telif haklarının dergiye devredildiği, tüm yazarların imzaları ile “Yayın Hakkı Devir Formu”nda belirtilmesi gerekir.

Derginin yayın dili Türkçe’dir. Yayınların genişletilmiş İngilizce özeti hazırlanmalıdır. Türkçe yazılarda Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğü (http://tdk.org.tr) esas alınmalıdır. Teknik terimler için Türk Tıp Terminolojisinden (www.tipterimleri.com) yararlanılabilir.

Dergi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Dergiye gönderilen her bir araştırmanın, ilgili kurul ve komisyonlar tarafından araştırma öncesinde onaylandığının kanıtlanması ve ilgili belgelerin gönderim esnasında tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen bilimsel çalışmalar için aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.